Notice: Funktionen register_sidebar anropades felaktigt. Argumentet id var inte satt i argumentmatrisen för sidopanelen ”Layout Builder Widget Area 1”. Därför används i stället standardvärdet ”sidebar-8”. Ange id manuellt till ”sidebar-8” för att undvika denna notifiering och behålla befintligt innehåll i sidopanelen. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.2.0.) in /customers/2/5/e/mcmuseum.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5835 Notice: Funktionen register_sidebar anropades felaktigt. Argumentet id var inte satt i argumentmatrisen för sidopanelen ”Layout Builder Widget Area 2”. Därför används i stället standardvärdet ”sidebar-9”. Ange id manuellt till ”sidebar-9” för att undvika denna notifiering och behålla befintligt innehåll i sidopanelen. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.2.0.) in /customers/2/5/e/mcmuseum.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5835 Notice: Funktionen register_sidebar anropades felaktigt. Argumentet id var inte satt i argumentmatrisen för sidopanelen ”Layout Builder Widget Area 3”. Därför används i stället standardvärdet ”sidebar-10”. Ange id manuellt till ”sidebar-10” för att undvika denna notifiering och behålla befintligt innehåll i sidopanelen. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.2.0.) in /customers/2/5/e/mcmuseum.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5835 Notice: Funktionen register_sidebar anropades felaktigt. Argumentet id var inte satt i argumentmatrisen för sidopanelen ”Layout Builder Widget Area 4”. Därför används i stället standardvärdet ”sidebar-11”. Ange id manuellt till ”sidebar-11” för att undvika denna notifiering och behålla befintligt innehåll i sidopanelen. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.2.0.) in /customers/2/5/e/mcmuseum.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5835 Notice: Funktionen register_sidebar anropades felaktigt. Argumentet id var inte satt i argumentmatrisen för sidopanelen ”Layout Builder Widget Area 5”. Därför används i stället standardvärdet ”sidebar-12”. Ange id manuellt till ”sidebar-12” för att undvika denna notifiering och behålla befintligt innehåll i sidopanelen. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.2.0.) in /customers/2/5/e/mcmuseum.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5835 Gyllene Hjulet-Mc Museum | MCHK

Gyllene Hjulet - MC Museum

Välkommen att titta in hos oss och uppleva Moped och motorcykel-historia. Museet öppnar 1 maj 2021.

Välkommen till Mc-museet Gyllene Hjulet, Surahammar – ett av Sveriges största moped och motorcykelmuseum.

Mc-museet med 120 motorcyklar och mopeder samt två bilar. Kopia på första svenska bilen (VABIS 1897) tillverkad av Surahammar Bruks AB samt en VABIS 1903 tillverkad av Surahammars Bruks AB:s dotterbolag Vagns Aktiebolaget i Södertälje (VABIS).

Mc-museet är beläget i ett kulturområde med Bruksparken och Brukskontoret i omgivningen.
Byggnaden som inrymmer museet byggdes 1949 som personalmäss för anställda vid Surahammars Bruk.
Disponent Einar Améen och överingenjör Yngve Törneman såg till att det byggdes en mycket fin och påkostad byggnad sågen vid Surahammars Bruk fick i uppgift att ta fram ”kärnvirke” till att bygga av.
kyrkomålare Nils Aron Berge och konstnär Jerk Werkmäster fick uppgiften att utföra vägg och takmålningar.

 

mopeder och motorcyklar visa.

Öppettider:

Säsongen 2022

1 maj till 2 oktober Lördag-Söndag kl. 10-17. Under juli och augusti även torsdag och fredag kl. 10-17.

Kontakta Musèet:

0220-337 42
Gustaf Eriksons väg 2, 735 31 Surahammar

Gruppbokningar:

Tord Ahlqvist
Tel. 070-693 58 79 mail: tord.a@hotmail.se

 

Årets tema 2021 på Mc-Museet Gyllene Hjulet är Silverpils Janne en utställning om Husqvarna Silverpilen den kanske populäraste ”lättamotorcykeln” för 16 åringar på 1950 och 60 talet

Den första svensktillverkade bilen en VABIS 1897 tillverkades vid Surahammars Bruks AB. Brukets disponent Peter Petersson var på en resa i Frankrike och fick se hästvagnar som gick utan hästar. När Petersson kom hem till Surahammar anställde han Gustaf Erikson som fick i uppgift att förse en inköpt häst vagn med förbränningsmotor.